Halil Ergün: Türk Sinemasının Duayen İsminin Oyunculuk Kariyeri
Türk sinemasının ve televizyon dünyasının unutulmaz isimlerinden biri olan Halil Ergün, sadece oyunculuğuyla değil, politik duruşu ve toplumsal meselelerdeki hassasiyetiyle de tanınmaktadır. 8 Eylül 1946’da Bursa’nın İznik ilçesinde doğan Ergün, sinema kariyerinde olduğu kadar tiyatro sahnelerinde de sayısız projeye imza atmıştır. Halil Ergün, 1974 yılında senaryosunu Yılmaz Güney’in yazdığı "İzin" filmiyle sinemaya adım attı. Tiyatro kariyerine ise Vasıf Öngören, Mustafa Alabora ve Erdoğan Akduman ile kurduğu Ankara Birlik Tiyatrosu'nda başladı. Bu tiyatro ekibiyle birlikte "Teneke", "Asiye Nasıl Kurtulur" ve "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" gibi önemli tiyatro oyunlarında rol aldı. Ergün, özellikle 2006-2010 yılları arasında Kanal D’de yayımlanan "Yaprak Dökümü" dizisinde canlandırdığı Ali Rıza Tekin karakteri ile geniş kitleler tarafından tanındı. Dizide sergilediği performans, ona Türk televizyon tarihinin unutulmaz karakterlerinden birini kazandırdı.

SİNEMA VE TELEVİZYONDA HALİL ERGÜN’ÜN YERİ
Halil Ergün, 1975'ten günümüze kadar 100’den fazla karaktere hayat verdi. Sinemada "Maden", "Kaşık Düşmanı", "Suyun Öte Yanı" ve "Mum Kokulu Kadınlar" gibi filmlerle adından söz ettiren oyuncu, televizyonda ise "Küçük Ağa", "Baba Evi" ve "Yaprak Dökümü" gibi dizilerde yer aldı. Başarılı oyunculuk kariyeri boyunca birçok ödül kazanan Ergün, 32. Altın Portakal Film Festivali’nde "En İyi Erkek Oyuncu", 44. Altın Portakal Film Festivali’nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü" ve 35. Altın Kelebek Ödülleri’nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödüllerine layık görüldü.

HALİL ERGÜN'ÜN POLİTİK GÖRÜŞLERİ VE TOPLUMSAL DURUŞU
Halil Ergün, sadece sanat dünyasında değil, aynı zamanda politik sahnede de etkin bir figür oldu. 12 Mart Muhtırası sırasında tutuklanan Ergün, ilerleyen yıllarda siyasi partilere de yakınlık gösterdi. 1994 ve 1999 yıllarında Beyoğlu’ndan belediye başkan adayı olan Ergün, 2008 yılında Ermenilerden özür dileme kampanyasına katıldı ve 2010 Anayasa değişikliği referandumunda ‘Evet’ oyu vereceğini açıkladı. Bu politik duruşu, sanatçının sadece bir oyuncu değil, aynı zamanda toplumsal olaylara duyarlı bir insan olduğunu da gösterdi.

HALİL ERGÜN’ÜN GÜZEL AŞKLAR DİYARI DİZİSİNDEKİ ROLÜ HAKİM ALACA KARAKTERİ VE HİKAYESİ
Hakim her zaman net bir tavrı olan, despot, öngörülemez bir adamdır. Tek evladı Tarık’ı genç yaşında kaybedince ondan geriye kalan dört torununu bir baba gibi sahiplenmiştir. Hayatta onca tecrübe edinen Hakim, insanlar ve olaylar karşısında soğukkanlı ve acımasız olabilmektedir. Kendisine yapılan bir saygısızlığı asla kabul etmez ve kenarda her zaman hazır planları bulunur. Kendi kurduğu, paranın ve gücün odakta olduğu bu sistemde, Hakim Alaca ismini hep en tepeye yerleştirir. Tabiri caizse ölümsüz olmak istiyordur Hakim. Bu yüzden asla yıkılmaz biri olduğunu her fırsatta herkese gösterir. Genç ve güzel bir kadın olan Hanzade ile evlenmesi de aslında bu sebeptendir. Hakim kindar ve zalim görünse de her şeyi ailesini ve soyadını korumak için yapıyordur. Çünkü hayatın kendisinden daha acımasız olduğunu bilmektedir.

ÖDÜLLER VE BAŞARILAR
Halil Ergün, sinema ve televizyon dünyasında sayısız ödül kazandı. Başlıca ödüllerinden bazıları şunlardır: 1990 Ankara Uluslararası Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Film Bitti) 1995 Adana Altın Koza Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu (Böcek) 1997 Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği, En İyi Erkek Oyuncu (Mum Kokulu Kadınlar) 2007 Antalya Altın Portakal Film Festivali, Yaşam Boyu Onur Ödülü 2010 Altın Koza Film Festivali, Yaşam Boyu Onur Ödülü Halil Ergün, Türk sinema ve televizyon dünyasının en saygın isimlerinden biri olarak kariyerine devam etmektedir.

***Henüz yorum eklenmedi. İlk yorum yapan siz olun.