Güncelleme Tarihi:

Sırt Ağrısı Neden Olur? Sırt Ağrısı Nasıl Geçer?


Sırt ağrısının çok sayıda nedeni olabilir. Sırt ağrısı nedenleri kas gerginliği gibi akut durumları veya skolyoz hatta kanser gibi kronik, daha ciddi sorunları içerir. Sırt ağrısını hafifletmek, hangi nedenin rol oynadığını bulmakla başlar, bu keşif sonrasında tedavi duruma göre uyarlanabilir. Çoğu sırt ağrısı, dinlenme, reçetesiz ilaçların kullanımı ve diğer nispeten basit önlemlerle birkaç gün veya haftada düzelebilir. Daha ciddi, siyatik gibi durumların neden olduğu sırt ağrısı için ameliyat da dahil olmak üzere sürekli bakım ve tedavi gerekebilir.

Image placeholder

Sırt Ağrısı Neden Olur?


Sırt ağrısının birçok olası nedeni vardır. Yaygın sırt ağrısı nedenlerinden bazıları: Gerilme veya Burkulma, Zorlanmalar ve burkulmalar, özellikle alt sırtta sırt ağrısının en yaygın nedenleridir. Zorlanma, kas veya tendonun (kasları kemiklere bağlayan) yırtılması anlamına gelirken burkulma, bir bağın (eklemdeki kemikleri birbirine bağlayan) yırtılması anlamına gelir. Yırtık bir tendon veya bağ, düşme veya spor yaralanmasından ya da tekrarlayan stres yaralanması olarak bilinen bir eklemin aşırı kullanımından kaynaklanabilir. Zorlama veya burkulma sonucunda oluşan ağrı hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve genellikle kalçalara doğru ilerleyen tüm bölgeyi saran ağrı olarak tanımlanır. Bu tip sırt ağrısı hareketle kötüleşme ve dinlenmeyle iyileşme eğilimindedir.


Ağrının yanı sıra, zorlama ve burkulmaların yaygın belirtileri şunlardır:


Kas sertliği, Kas spazmları, Hareket aralığında azalma (sınırlı hareketlilik), Disklerde hasar veya yırtılma, Omurgalar arası diskler omurganın kemikleri arasında bulunur ve şok emici görevi görür.


Diskler, genellikle aşağıdaki risk faktörleri nedeniyle zamanla şişebilir veya hasar görebilir:


İlerleyen yaş, Travma veya yaralanma, Obeziteye bağlı bölgede stres, Tekrarlayan stres yaralanması, Sigara içmek. Bu durumların varlığında, disk dışarı doğru çıkıntı yapmaya başlayabilir ve bu duruma disk kayması adı verilir. Diskler ayrıca yırtılabilir ve bu durum diskin fıtıklaşmasına neden olabilir. Diskte fıtıklaşma olduğunda, diskin iç kısmı (nükleus pulposus olarak adlandırılır) yakındaki sinirleri dışarı itip sıkıştırarak sinir ağrısını tetikler. Bel bölgesinde hasar gören bir disk, kalçalara, kasıklara ve bacağa doğru ilerleyebilen keskin sırt ağrısına neden olabilir. Boyundaki yırtılmış bir disk, koldan aşağıya doğru hareket eden ağrıya neden olabilir. Ayrıca kas güçsüzlüğüne, uyuşukluğa ve karıncalanmaya da neden olabilir.


Sırt Ağrısı Varlığında Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?


Çoğu sırt ağrısı vakası birkaç gün sürer ve birkaç hafta içinde tamamen düzelir. Ani, yeni oluşmuş bir sırt ağrınız varsa doktorunuza başvurun. Acil müdahalenin gerekli olduğunu gösteren birkaç uyarı işareti vardır: Sırttaki ağrı birkaç günden fazla sürüyor veya kötüleşiyor. Sırttaki ağrı geceleri sizi uyandırıyorsa. Sırt ağrısının yanında ateşiniz, titremeniz veya başka enfeksiyon belirtileriniz varsa, Mesane veya bağırsak kontrolüyle ilgili sorunlarınız varsa, Açıklayamayacağınız başka belirtilerin de varlığında hastaneye gitmeniz önerilir.


Sırt Ağrısı Tanısı Nasıl Konulur? Sırt Ağrısı Tedavisi


Sırt ağrısının tanısı tıbbi öykünüzün gözden geçirilmesi ve fizik muayene ile başlar. Sırt ağrısının ne zaman başladığı, nasıl hissettirdiği, ağrıyı neyin iyileştirdiği, kötüleştirdiği ve başka hangi semptomlarınız olduğu (uyuşma veya şişlik gibi) size sorulacaktır. Bulgulara dayanarak doktorunuz bir fiziksel muayene sonrası şüpheli nedenleri araştırmak için laboratuvar ve görüntüleme testleri isteyecektir. Sırt ağrısının tedavisi genellikle zaman alır. Çoğu insan dinlenerek ve belin alt kısmını zorlayan aktivitelerden kaçınarak iyileşir. Ağrıyı hafifletmek ve omurga veya sırt kaslarının işlevini eski haline getirmek için başka tedaviler kullanılabilir. Dinlenme, buz uygulaması veya ısı uygulamasıyla birlikte sırt ağrısını hafifletmenin en hızlı yollarından biridir. Bu tedavi iyileşme sürecini hızlandırabilir çünkü buz şişliğin azalmasına yardımcı olabilir. Isı sırt ağrısına iyi gelir çünkü kan akışını hızlandırır ve dokuların gevşemesine yardımcı olur. Ancak dinlenmenin mutlaka uzun süreli yatak istirahati anlamına gelmediğini unutmayın. Düşük yoğunluklu fiziksel aktivite, iyileşme sürenizi kısaltmanıza yardımcı olması açısından önemlidir. Kronik sırt ağrısıyla ilgili olan birkaç yaygın takviyeden bahsedebiliriz. Omega-3 yağ asitlerinin vücutta NSAID'lere benzer anti-inflamatuar etkilere sahip olduğuna inanılmaktadır. Bazı çalışmalarda, omega-3 bakımından zengin takviyeleri (balık yağı gibi) alan katılımcılarda sırt ağrılarının azaldığı gözlenmiştir. Bazı çalışmalar D vitamini eksikliği ile kronik ağrı arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Özellikle birçok çalışma, D vitamini eksikliği olan bireylerin kronik bel ağrısına daha yatkın olabileceğini göstermektedir. Kronik bel ağrınız varsa D vitamini seviyenizi test ettirmeniz mantıklı olabilir. Testler seviyenizin düşük olduğunu gösteriyorsa, D vitamini takviyesi sırt ağrınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Doktorunuz ayrıca sırt kaslarınızı güçlendirmeye ve germeye, hareketliliği artırmaya ve sırt ağrısını hafifletmeye yardımcı olacak fizik tedavi önerebilir.


Etiketler:

YORUMLAR

    ***Henüz yorum eklenmedi. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yazın