Yakın bir zamanda, ilaç dolabınızda sadece sizin için değil, bağırsaklarınızdaki mikroplar için de haplar olacak. Bu haplar, mikroplarımızda bir enzimi tedavi edecek ve engelleyecek, kronik hastalıkların bazılarına sağlık yararları sağlayacak,” diyor Cleveland Clinic’ten Kardiyolog Stanley Hazen,
MD, PhD, Cleveland Clinic'in Kalp, Damar ve Göğüs Enstitüsü Önleyici Kardiyoloji ve Rehabilitasyon Eş Başkanı ve Mikrobiyom ve İnsan Sağlığı Merkezi Direktörü. Peki, bu kadar emin olmasının sebebi ne? Çünkü bağırsak mikrobiyomunun neredeyse her büyük insan hastalığını etkilediğine dair kanıtlar giderek artıyor. Bu trilyonlarca mikrop, yiyeceklerimizi koruyucu veya zararlı maddeler olan metabolitlere dönüştürerek sağlığımızı, sindirim sistemimizin ötesinde etkileyen sonuçlar doğurabiliyor. Yapılan araştırmalar, mikrobiyal metabolitleri diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, karaciğer hastalıkları, obezite, yüksek tansiyon, nörolojik bozukluklar, depresyon, kanser ve daha birçok sağlık sorunuyla ilişkilendirdi. Washington Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Gastroenterolog Christopher Damman, MD, mikrobiyom bilimi için bunun "gelişen bir tema" olduğunu belirtiyor. Şimdi bilim insanları, kötü metabolitleri ortadan kaldırıp iyi metabolitleri artırmayı amaçlayan bağırsak mikrobiyal yollarına yönelik tedaviler geliştiriyor. Yakında insanlar üzerinde denenmeye başlanacak tedavilerden biri, Hazen’in laboratuvarında geliştirilen ve hem kardiyovasküler hastalık hem de kronik böbrek hastalığının bir habercisi ve katkı sağlayıcısı olan trimetilamin N-oksit (TMAO) adlı metabolite yönelik bir oral tedavi. Bu ilaç, TMAO oluşumunu engelliyor ve klinik denemelere yaklaşıyor. Bu yaklaşımın avantajı ise güvenlik; çünkü bir enzimi hedef almak yerine mikrobu hedef aldığında, ev sahibi (yani siz) pek fazla ilaç emmek zorunda kalmıyor. Tıbbın geleceği açısından bunun etkileri büyük olacak. "Bağırsak mikrobiyal yolları diyabet, obezite, neredeyse her şeyle ilişkilidir," diyor Hazen. "Bağırsak mikrobiyom süreçlerini hedef alan terapiler, önümüzdeki 10-20 yıl içinde psikiyatrik bozukluklar için bile kullanılabilir."
GUT MİKROBİYOMUNUN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
100 trilyon bakterinin bağırsaklarımızda yaşadığını biliyor muydunuz? İnsanlar evrimleşirken, bu mikroplar da evrimleşti. Genetik, çevresel faktörler ve yaşam tarzımıza bağlı olarak, herkesin mikrobiyom karışımı farklıdır. Bu, her bireyin farklı biyolojik olarak aktif bileşenler üretmesine ve farklı şekillerde etkilenmesine neden oluyor.
BAĞIRSAK SAĞLIĞI VE GELECEKTEKİ TEDAVİLER İÇİN YENİ UFUKLAR
Bilim insanları, yapay zeka ve biyoenformatik alanındaki gelişmelerle, bağırsak mikrobiyomunuza dayalı kişiselleştirilmiş tedaviler oluşturmayı hedefliyor. Bağırsak mikrobiyomunuza odaklanarak hastalıkların teşhisi ve önlenmesinde büyük ilerlemeler kaydedilecek.
Etiketler: bağırsak mikrobiyomu nedir, bağırsak sağlığının hastalıklarla ilişkisi, bağırsak bakterileri nasıl çalışır, bağırsak mikrobiyomu tedavi yöntemleri, bağırsak sağlığı psikiyatrik bozukluklarla ilişkisi, mikrobiyom ve kronik hastalıklar, bağırsak sağlığı için ne yapılmalı, bağırsak mikrobiyom tedavileri, TMAO nedir nasıl engellenir, bağırsak sağlığı ve gelecekteki tıbbi gelişmeler, mikrobiyomun bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri, bağırsak bakterileri nasıl düzenlenir, bağırsak sağlığı için en iyi probiyotikler, mikrobiyom bilimindeki son gelişmeler, bağırsak sağlığını iyileştirmenin yolları
***Henüz yorum eklenmedi. İlk yorum yapan siz olun.